Soms is er geen andere optie dan de boom te verwijderen. Dit is niet altijd even vanzelfsprekend. In vele gevallen kan de boom niet geveld worden door omgevingsfactoren. Hieronder kun je de verschillende manieren terugvinden om een boom te verwijderen.

Vellen bomen

Het vellen van bomen kan toegepast worden als de boom kan vallen en als er geen gevaar bestaat tot beschadeging van de omgeving. Door middel van een goed stappenplan en de juiste zaagtechnieken kan de boom zowel manueel als machinaal geveld worden.

Ontmantelen bomen

Als de boom niet kan vallen, dan kan de boom al klimmend geveld worden. De boom wordt dan stuk per stuk naar beneden gebracht met een opvangtouw die gepositioneerd wordt door de klimmer en bediend door de grondman.

Rooien bomen

Bij het rooien van bomen wordt de volledig boom verwijderd, d.w.z.ook de wortels. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. De wortels kunnen volledig verwijderd worden, maar de overgebleven resten kunnen ook gefreesd worden met een wortelfrees. Hiermee worden de overgrote stukken van de wortels verwijderd en blijft er nog een hoop pulp van over.