Een boom hoeft eigenlijk geen hulp van ons om zichzelf te onderhouden. Maar met deskundige hulp kan je jezelf heel wat problemen besparen. Het uitscheuren van takken, omwaaien van bomen, inrotten, ... kunnen meestal allemaal voorkomen worden door op het juiste moment in te grijpen. Een boom heeft nu eenmaal een menselijke factor nodig om gesnoeid te worden, want in een woonomgeving kan een boom tamelijk veel schade veroorzaken als deze verwaarloosd is.

Boomtaxatie

Elke boom heeft zijn eigen waarde. De algemene waarde voor bomen wordt jaarlijks vastgelegd door diverse deskundigen en kwekers. Dit is de prijs per cm². Elke boomsoort heeft dan nog eens een eigen waarde gaande van 0 tot 2,4.
Door middel van een berekening met de diameters van de boom kunnen we een financieël bedrag uitkomen die bijvoorbeeld kan gebruikt worden in rechtzaken betreffende schadeclaims enz ...

Groeiplaats

Ook al staat een boom er al enige tijd, men kan nog altijd de groeiomstandigheden van de boom verbeteren: bijvoorbleed door middel van ploffen. Hier worden michorizza's en voedingsstoffen onder luchtdruk de bodem in geinjecteerd om zo de boomwortels te bereiken. Het is ook aan te raden om binnen de kroonprojectie zo weinig morgelijk werkzaamheden uit te voeren en zo veel mogelijk bladeren te laten liggen zodat die gehumuficeerd worden en de boom terug voorzien wordt van voedingstoffen.

Vaststelling

Kijk dagelijks naar je boom en toon er respect voor, dan krijg je er veel voor terug.
Merk je plotse verschillen in de groei, vorm of structuur van je boom, bekijk ze nader en stel ze in vraag. Vind je niet direct een antwoord, contacteer iemand met kennis. Zo ben je zeker van een gezonde boom of een vroege detectie van een aftakeling.

Preventie

Preventie kan zich op verschillende manieren uiten. Bent u eigenaar van maar 1 boom, dan kunt u zelf een oogje in het zeil houden hoe het er met uw boom aan toe gaat. Bent u eigenaar van duizenden bomen, dan is een inventaris een handig hulpmiddel. Aan een inventaris is meestal rechtsreeks ook een VTA (Visual Tree Assessment) verbonden. Zo ziet u in een oogwenk welke bomen uw aandacht verdienen en welke er nog jaren kunnen staan zonder enige problemen.